Twee keer per dag jezelf afbeulen en afzien tot je erbij neervalt. Deze zomer leggen de waterpolomannen de basis voor hun olympische droom.

Buiten is het 31 graden, binnen galmt de luide stem van waterpolobondscoach Robin van Galen door het bedompte zwembad in de Zeister bossen. ,,Als we zo spelen, kunnen we beter stoppen. Dan gaan we lekker buiten in de zon zitten met z’n allen”, roept hij na een mislukte trainingsoefening. Even later valt het kwartje bij de spelers. Na een perfect uitgevoerde aanval strooit Van Galen vervolgens ook met complimenten. ,,Eindelijk, hè hè we zijn wakker. Keurig, heel goed. Zo hoort het!”, zegt het boegbeeld van het Nederlandse waterpolo.

Voorsprong

De waterpolomannen leggen deze zomer de basis voor hun olympische route richting Tokio 2020. Met een loodzwaar trainingsprogramma in het KNZB-bad in Zeist willen ze een voorsprong nemen op de concurrentie. De twintigkoppige selectie werkt gedurende drie maanden twee trainingen per dag af; in de ochtend watertraining en ‘s middags krachttraining. ,,Het is de bedoeling dat de mannen een stuk sterker uit de zomer komen”, licht Van Galen na de training toe. ,,Wat onze concurrenten niet doen, doen wij wel. De Duitsers doen de hele zomer niks. Dat is een keuze. En als wij ons sterker voelen, kan dat straks in een beslissende wedstrijd ook mentaal gezien een voordeel zijn.”

Beslissende wedstrijden… De Oranje-mannen denken liever niet terug aan die dramatische avond in Triëst, april vorig jaar. Nederland zag zijn olympische droom voor Rio in de cruciale wedstrijd tegen Frankrijk na penalty’s vervliegen. Van Galen: ,,Dat toernooi heeft ons in elk geval wel veel vertrouwen gegeven. We hebben de afgelopen vier jaar zó veel progressie geboekt”, zegt de bondscoach, wiens ploeg sinds dit jaar een bedrag van 245.000 euro per jaar krijgt van NOC*NSF .

Conflict

Na de ‘tranen van Triëst’ stopten vijf spelers. Roeland Spijker, Ruud van der Horst, Joep van den Bersselaar en Yoran Frauenfelder gaven hun maatschappelijke carrière voorrang. Luuk Gielen wordt door een conflict met Van Galen niet meer opgeroepen. De gemiddelde leeftijd van de ploeg is nu 22 jaar. Gedurende het seizoen zijn de Oranje-spelers uitgewaaierd over heel Europa. Nu werkt de bondscoach vanaf eind mei intensief met het team dat zich niet wist te plaatsen voor het WK in juli. ,,’s Ochtends om elf uur beginnen we en ‘s avonds om acht uur gaan we naar huis. We kunnen echt gericht trainen op de tactiek, manmeersituaties en handelingssnelheid. Het gaat nog met vallen en opstaan.”

Veel jongens die in het buitenland spelen, wonen gezien het fulltime trainingsprogramma nu weer thuis of bij hun schoonouders zoals Eindhovenaar Robin Lindhout. ,,Ja hoor, dat bevalt goed”, zegt Lindhout met een glimlach op zijn gezicht. ,,Ik woon nu tijdelijk in Utrecht. We maken lange dagen, dus dan is het fijn dat ik niet iedere keer op en neer naar Eindhoven hoef te reizen.”

Universiade

Na drie maanden investeren wacht voor de waterpolomannen in augustus de Universiade in Taiwan, de Olympische Spelen voor studenten tot 28 jaar. Oranje – met vrijwel allemaal studenten in de ploeg – heeft zijn zinnen gezet op een medaille. Alleen Lars Gottemaker is gezien zijn leeftijd (29) niet speelgerechtigd. Verder reist Jorn Winkelhorst ook niet mee naar Azië aangezien hij bijna vader wordt. De Universiade is een leuk tussendoortje. Het vizier van de waterpoloërs is vooral gericht op het EK volgende zomer in Barcelona. Daar moet Nederland bij de eerste acht eindigen om vervolgens ook het WK van 2019 te halen.

En uiteindelijk is alles natuurlijk gericht op de Olympische Spelen in 2020. Lindhout: ,,Ik zou alle toernooien willen missen om er in Tokio bij te zijn.” Daarom staat zijn sociale leven stil, daarom staat zijn studie op een laag pitje, daarom werkt hij zich tweemaal per dag het leplazerus. Daarom woont hij bij zijn schoonouders. En daarom maakt hij in het krachthonk rekensommen tijdens squatoefeningen. Eh… wat? Lindhout: ,,Onze krachttrainers Ross Watson en Ed Fennema hebben een nieuwe vorm van krachttraining ontwikkeld waarbij je je hersenen bewust beïnvloedt. Ik kan je vertellen dat het verdomde lastig is om te zeggen hoeveel 7 maal 13 is als je 130 kilo in je nek hebt liggen.”

Vrijdagmiddagborrel

Alles voor die olympische droom. Assistent-bondscoach Hans Nieuwenburg merkt droogjes op: ,,Die vrijdagmiddagborrel komt na 2020 wel.” Maar wordt er dan helemaal niet geklaagd? Ja toch wel, blijkt tijdens de lunch die elke dag wordt verzorgd door een speler. Er staat alleen brood met beleg op tafel. De appels, bananen, druiven en broodnodige eiwitrepen is de betreffende speler vergeten. Nadat hij flink door de mangel is gehaald, storten de mannen zich op de flinke porties rosbief die hij wel heeft ingeslagen.

Bron: Eindhovens Dagblad

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *