Floris Vos: “Hoe groot is jouw ‘’Performance Gap’’?

Meer, meer, meer …

Het zit in onze aard om steeds meer en steeds beter te willen. Een evolutionaire drang om het continue beter te doen dan het ooit was. Al spelen we de beste ronde golf uit ons leven, dan nog zien we allerlei punten waarop het beter kan. Onze prestatiedrang wil steeds meer en steeds beter.

Resultaat gerichte instelling

Op zich is beter willen presteren heel natuurlijk, maar de meeste mensen hebben de neiging om puur naar het resultaat te kijken. Ze stellen doelen om hun handicap te verbeteren of kijken naar een bepaalde score. Deze aanpak is inefficiënt en helpt mentale problemen in de hand. Het resultaat zegt namelijk niks over hoe we iets doen en er komt altijd een punt waar we even niet zo lekker spelen en dingen minder lukken. Helemaal in golf omdat de sport van nature een inconsistent spel is. Geen slag is hetzelfde en er zijn eindeloze variabelen zoals de ligging, het weer, onze techniek, ons fysiek, onze mentale gesteldheid etc.

Performance Gap

Wie zich alleen maar focust op resultaat riskeert zelfs een zogenaamd “performance gap”. Het gat dat ontstaat tussen de verwachting die je hebt en je kunnen in het huidige moment. Er ontstaat mentale wrijving waardoor zich druk en spanning openbaart in de uitvoering van slagen.

Verklein je Performance Gap

Focus op het proces, op je eigen acties in het moment. Door je aandacht te richten op je eigen acties ben je bezig met datgene dat nodig is om het resultaat te bereiken en dit is waar controle ligt. Denk vanuit mogelijkheden hoe je de baan kunt spelen. Welke slagen beheers je goed en welke niet? Hoe past dit binnen de omstandigheden? Welke club ga je gebruiken of wat is de beste plek om de bal naar toe te spelen? Alle aandacht op wat je het beste kunt doen in het moment. Geen focus op een beoogd resultaat, maar gericht zijn op wat ervoor nodig is om het resultaat te behalen. Speel slag voor slag en hole voor hole. Het resultaat is een gevolg van hoe goed je dit doet.

Bron: Vosgolf

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *