Jurrian van der Vaart kwam in Denemarken heel dicht bij zijn eerste zege op de Challenge Tour. De dertigjarige golfer zet na jaren ploeteren zowaar grote stappen richting de European Tour in 2017.

Jurrian van der Vaart baalde kort na afloop van de Made in Denmark Challenge. Even daarvoor had hij een putt van twee meter voor birdie en play-off gemist. “Ik zie nu vooral heel donkere wolken, ben teleurgesteld vanwege het missen van die putt. Ik werd nerveus, miste de echte overtuiging dat ik de bal zou holen.” Daardoor eindigde Van der Vaart op de Aalborg Golfclub op -11, een slag achter de Duitse winnaar Bernd Ritthammer. Tweede worden in een toernooi van de Challenge Tour, 19.800 euro verdienen en toch teleurgesteld zijn, zo hard gaat het opeens met Van der Vaart. De afgelopen jaren gingen uiterst moeizaam voor de in Almelo geboren golfer. Hij probeerde als pro voet aan grond te krijgen op de Web.com Tour (een niveau onder de PGA Tour) maar die missie mislukte. Van der Vaart, die in Amerika op kleinere Tours speelde en financieel het hoofd ternauwernood boven water wist te houden, keerde eind 2014 noodgedwongen terug naar Nederland.

Positieve wending

Via de Alps Tour (een circuit in Europa onder de Challenge Tour) ging hij toch nog één keer proberen succesvol te worden als Tourspeler. Dat ging weer met vallen en opstaan, mede omdat Van der Vaart ook in Nederland nauwelijks over sponsoring en dus financiële middelen beschikte.

Eind 2015, bij de Israël Masters, het slottoernooi van de Alps Tour, kreeg de loopbaan van Van der Vaart eindelijk een positieve wending. Hij ging aan kop na de tweede ronde waarna de derde en laatste ronde werd afgeblazen vanwege noodweer. De eerste prijs van 12.000 euro was voor Van der Vaart. En door zijn positie op de jaarranglijst was hij ook opeens zeker van spelen op de Challenge Tour in 2016.

Vanwege geldgebrek moest hij het eerste toernooi van dit jaar in Kenia laten schieten, maar verzekerd zijn van speelrecht op de Challenge Tour was hoe dan ook een enorme luxe. En nu, begin juli 2016, stapt Jurrian van der Vaart, de golfer wiens carrière meerdere keren aan een zijden draadje hing, bedroefd  de baan af als hij in Denemarken tweede wordt in een toernooi van de Challenge Tour.

“Ja, mijn leven ziet er nu wel heel anders uit dan een jaar geleden”, lacht Van der Vaart. “Het was heel zuur om de play-off mis te lopen, vooral omdat die putt niet heel moeilijk was. Dan baal je, maar natuurlijk ben ik erg blij met hoe het de laatste maanden gaat.”

European TourVan der Vaart speelde dit seizoen negen toernooien op de Challenge Tour. In Italië eindigde hij als vierde, in België als negende en nu de runner-up plek in de Made in Denmark Challenge. “Dit was de derde keer dat ik een kans had om te winnen dit jaar”, zegt Van der Vaart. “Als ik zo door blijf gaan, valt het een keer mijn kant op. Het is ook een leerproces. Ik voel me steeds comfortabeler op de baan, ik heb vandaag genoten tot de laatste hole. Ik moet op de laatste holes als het gaat om de overwinning nog iets meer zelfvertrouwen uitstralen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik goed bezig ben.”

Niemand die Van der Vaart daarin ongelijk zal geven. Door de tweede plaats in Denemarken is hij met 40.747 euro prijzengeld gestegen naar de elfde plaats in de Road to Oman, de jaarranglijst van de Challenge Tour. De top vijftien verdient aan het einde van het jaar promotie naar de European Tour.

Stel je eens voor, Jurrian van der Vaart na jaren ploeteren in de marge van het profgolfbestaan, in 2017 tussen de grote mannen op het hoogste niveau in Europa. Ook al moet het zelfvertrouwen nog een beetje groeien, Van der Vaart, die deze week in Slowakije speelt, sluit het zeker niet uit. “Het seizoen is nog lang en aan het einde zitten de grote toernooien met veel prijzengeld, daar kun je flinke klappers maken. Als ik de kinderfoutjes die ik nu nog maak er daar uit kan houden, kan het erg leuk worden. Het is tot nu toe een heel goed jaar, het zou zomaar eens een superjaar kunnen worden.”

De Holland 8 

Van de acht Nederlanders op de Challenge Tour dit jaar is Jurrian van der Vaart tot op heden met afstand de beste. Daan Huizing, Wil Besseling, Reinier Saxton en Darius van Driel hebben zicht op de voor promotie naar de European Tour benodigde top vijftien-positie. Taco Remkes staat negentigste en Maarten Lafeber en Robin Kind moeten serieus aan de bak.

Bron: golf.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *