De olympische kampioenen Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo zijn volgens onderzoeksbureau Nielsen Sports in marketingwaarde nog altijd het interessantst, maar atlete Dafne Schippers nadert hen aan de vooravond van de Spelen in Rio de Janeiro met rasse schreden.

Op basis van commerciële waarde en populariteit plaatst Nielsen turner Zonderland — zijn sponsors zijn onder meer Campina, VW, Gazelle en AA Drink — op de eerste plaats van de 241 olympiërs die komende weken in Brazilië actief zijn. Zwemster Kromowidjojo, in het bezit van drie gouden medailles en deals met onder andere Procter & Gamble, Auping, NN Investment Partners en Arena, volgt op de tweede plaats.

Top 5

Dafne Schippers, kandidaat voor olympisch goud op de 100 en 200 meter, volgt op de derde plaats. De top 5 wordt gecompleteerd door wielrenners Marianne Vos en Tom Dumoulin.

Nielsen Sports, onderdeel van het wereldwijde consumentenonderzoeksbureau Nielsen dat onlangs het onderzoeksbureau Repucom overnam, stelt dat de marketingwaarde van Zonderland en Kromowidjojo na hun gouden succes in Londen (2012) nauwelijks veranderd is. De bekendheid van Schippers is echter razendsnel omhooggeschoten. Twee jaar geleden kende nog maar 36% van de Nederlanders de Utrechtse sprintster, nu is dat 74%.

Celebrityscore

Het onderzoeksbureau peilt behalve de bekendheid ook de sympathie en het vertrouwen bij de Nederlandse bevolking. Op basis daarvan wordt een celebrityscore gemaakt, die vertaald wordt in commerciële waarde. Met 81% naamsbekendheid is Epke Zonderland tevens de befaamdste Rio-ganger.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Dafne Schippers volgens de enquête het geschiktst wordt gezien als vlaggendrager bij de openingsceremonie, gevolgd door Vos en Zonderland.

Zwemmen is volgens Nielsen de sport die 41% van de Nederlanders het meest zullen volgen, met in het kielzog voetbal (39%), atletiek (37%), wielrennen (32%) en hockey (31%).

‘Echte sprintstér’

De mening van het publiek over de commerciële waarde wijkt volgens Marcel Beerthuizen van sportmarketingbureau bigplans enigszins af van de zakelijke werkelijkheid. Niet Zonderland of Kromowidjojo, maar Schippers is in de ogen van Beerthuizen nu al de commerciële winnaar in Rio. Zij heeft de meeste contracten afgesloten, zoals met Nike als wereldwijd ambassadeur, maar ook met Campina, AA Drink, Ziggo, NS (‘Wij hebben Sprinters, maar er is maar één echt sprintstér!’) en Nuon. Samen met onder andere de Britse olympisch kampioen Mo Farah is zij een van de gezichten van de nieuwe schoenenlijn Nike Free 5.0.

Beerthuizen: ‘Ze is zo gewoon als ieders buurmeisje, zeer naturel. Maar ze is tevens een opvallende verschijning en een wereldtopper in de grootste sport die op de Olympische Spelen ook de meeste aandacht krijgt. En dan ook nog eens op de twee loopnummers waarvoor alle sportfans even gaan zitten, de 100 en 200 meter.’

Billboard in Kroatië

Haar wereldwijde vermaardheid moet volgens hem niet worden onderschat. ‘Je komt haar overal tegen, zoals laatst in een sportzaak in Kroatië waar ik was en waar een groot billboard van Dafne hing. Dat zegt genoeg.’

Dat ze met bonussen voor eventuele Olympische medailles in Rio veel geld zal verdienen, vindt Beerthuizen minder interessant. ‘Ze vindt haar sport belangrijker dan geld. Dat draagt juist bij aan haar populariteit.’

Bron: fd.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *