Voor de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen zei ik heel stoer dat ik zeker als persvoorlichter naar Rio zou gaan. Toen wij echter met het waterpoloteam de kwartfinale haalden, begon ik zelf wel te twijfelen.  Uit ervaring weet ik dat het allermooiste is als speler mee te doen. De ‘tweede ring’ is als begeleider. Als ‘derde ring’ komt dan de rol van persvoorlichter.”

De 48-jarige Edenaar hoefde uiteindelijk geen beslissing te nemen. Het Nederlandse waterpoloteam verloor in Triëst na strafworpen van Frankrijk. ,,Natuurlijk was dat zwaar kloten. Zeker voor de spelers. Als je er wat meer boven gaat hangen, weet je dat het plan was ons te plaatsen voor Tokio. Toen Robin van Galen en ik met dit project van start gingen, moesten we vanaf de bodem beginnen.”

,,In de afgelopen drie jaar hebben wij al enorm veel progressie geboekt. Daar ben ik trots op. Het is zeker ook niet voor niets geweest. Maar het doet steeds pijn als er weer een ander sportteam zich wel plaatst”, stelt Nieuwenburg, die naast assistent bondscoach samen met Van Galen ‘projectmanager’ is van het Nederlandse waterpoloteam. ,,Wij runnen dit team als een soort onderneming.’

Voor de oud Polar Bears speler en trainer worden het al weer zijn tiende Spelen. ,,In 1992 en 1996 heb ik als speler meegedaan. In 2000 in Sydney zou ik al namens het NOC*NSF gaan. Toen kwam ik op het laatste moment weer in het waterpoloteam terecht. Ik heb toen mijn plaats aan een ander over gedaan. Ik moet zeggen dat ik daar achteraf spijt van heb gehad.”

HECTISCH

“Maar ook nu kijk ik er zeker naar uit”, stelt de Edenaar. ,,Het is mooi zo dicht op de Spelen zitten. Bij elkaar zijn daar zo’n 10.000 sporters actief, waarvan ongeveer 250 van Team NL.  Het is wel hectisch. Je zit zo’n drieënhalve week in een achtbaan. Maar het geeft veel voldoening sporters te helpen. Zorgen dat zij zich alleen op de wedstrijden kunnen focussen.”

“Ik ben een van de vier Nederlandse persvoorlichters. Onderling moeten wij het nog verdelen, wie waar naar toe gaat. Dan schat je vooral in waar medailles gewonnen kunnen worden gewonnen. Je begeleidt de sporter(s) na hun wedstrijd. Je moet zorgen dat alle pers aan bod komt. Zowel nationaal als internationaal. Ook de huldiging in het Heineken House en een interview aan de NOS horen daar bij. Ook krijg je te maken met de niet sportpers, bijvoorbeeld een Shownieuws, en de nieuwe media.”

Hoewel ik alles mooi vind, geniet ik wel het meeste van de onverwachte dingen. Boogschutter Rick van de Ven werd vier jaar geleden vierde. Voor het eerst kreeg hij landelijke aandacht. Ook bij Epke Zonderland was ik er bij. Dat was heel bijzonder. Natuurlijk heb je ook met grote teleurstellingen te maken. Ook dan probeer je te helpen. Het voordeel is dat ik het zelf een aantal keer heb meegemaakt. Ik weet hoe het voelt”, sluit Hans Nieuwenburg af.

Bron: edestad.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *